Tudnivalók a táborról

Itt foglalom össze, hogy melyek a legfontosabb tudnivalók a táborról és mik azok a felszerelések, amiket mindenképpen hoznod kell magaddal. Nem kívánok itt most általános táborozási ismereteket leírni, ezt nagyon sok helyről meg lehet szerezni az interneten, kérlek benneteket, ha még nemigen volt ilyesmiben részetek, akkor ennek olvassatok utána.

Ami a legfontosabb, hogy ez egy sátortábor. Ezzel lehet, hogy a legtöbbetek már találkozott, ha más nem, akkor fesztiválok során, azonban ez nem egy fesztivál, hanem az ELTE TTK Geo-Bio Gólyatábora, azaz leendő terepi kutató szakemberek belépője az egyetemre. Ami egy fesztiválra lehet, hogy elég, az itt kevés.

Kezdjük is rögtön a sátorral. Nos, mivel eshet az eső, mindenképpen kétrétegű, vízálló sátor kell, és mivel éjszaka nagyon hideg van (erről később), ezért lehetőleg az anyaga is legyen jó. Persze ha nincs ilyen sátrad, akkor sem kell megijedni. Ha egyrétegű gyengébb sátrad van, akkor kiegészíthető egy vízálló fóliával, amivel ha lefeded a sátort, akkor nagyjából vízállóvá válik, azonban nagyon fontos, hogy nemcsak fentről jöhet a wasser, hanem lentről is, tehát kettő fóliát hozz, mert a sátor alját is biztosítani kell! Amennyiben nem fogsz rendszeresen túrázni meg táborozni, akkor csak ezért nem kell egy drága sátort venned, fóliával megoldható, vagy kérj kölcsön egy ismerősödtől. Azonban ha rendszeresíteni akarod (feltételezem ezt, ha ilyen szakra jöttél), akkor hosszabb távon mindenképpen érdemes egy komolyabb sátrat venni, amennyiben megengedheted magadnak. Érdemes esetleg többen összeállni, mert ha többen vagytok egy sátorban, akkor lehet ezzel is csökkenteni a hipotermia veszélyét (lásd eszkimók), mivel éjszaka elég hideg van, mint már említettem.

Ha már megemlítettem a hőmérsékletet, akkor annyit tudok elmondani róla nagyon röviden, hogy sivatagi! Nappal nagyon meleg, éjjel nagyon hideg, rendkívül nagy hőingással. Nappal a szokásos nyári kánikulai meleg, kivéve ha esős, borús az idő, de akkor sincs hideg különösebben, éjjel viszont nagyon lehűl, és vedd komolyan! 10° alá simán lemegy, az 5° sem ritka. Ez egy völgy, nagy a hőingás, különösen ha nincs felhőzet, ebben az esetben a kisugárzás még nagyobb. Mivel völgy, ezért egy természetes szélcsatorna is, és viharos erejű szelek is előfordulnak néha, erre is jó felkészülni. Fentebb a sátras témához kiegészítésképpen még ami nagyon fontos, hogy legyen elég cöveked a sátradhoz, mert a nagy szélben meg kell feszíteni, ez elengedhetetlen.

A ruházatról annyit, hogy mint az eddigiekből kiderült, a nagyon lenge nyári öltözék és fürdőruha (feltétlenül!) kell napközbenre, amit érdemes valami fejfedővel kiegészíteni, hogy a túráknál ne kapj napszúrást, míg éjjelre nagyon komoly meleg ruházat szükségeltetik. Fontos még egy jó esőkabát is. A táborok többségénél eddig nem volt rá szükség, de ha nem hozod és esni fog, akkor szar dolog lesz az, amikor már nincs száraz ruhád és a vizes cuccokban kell aludni, szóval inkább rakd be. Egy túrabakancs is feltétlenül kell, a könnyű szandál mellett.

Térjünk rá a hálózsákra. Mivel ezt éjjel fogjuk használni, ezért minél melegebb kell, akár téli zsákot hozz. Itt is igaz, amit a sátrakról írtam, hogy ha nem fogsz rendszeresen túrázni, akkor ne vegyél egy drágát, hanem elég egy olcsóbb kategória is, azonban fontos, hogy kérj kölcsön egy másikat is. Komolyan, ha nincs téli zsákod, akkor hozz kettőt és a kölcsön zsákot húzd rá kívülről a tiedre, és a kettő zsák szigetelése már valószínűleg elég lesz, hogy ne fázz. Lehet, hogy már sokadszor írom, de általános tapasztalat, hogy nagyon sokan egyáltalán nem tudnak éjjel aludni, mert annyira fáznak, azonban ettől egyáltalán nem kell megijedni, csak fel kell készülni rendesen. Téli zsák vagy kettő sima no name. Egy polifoam is szükséges, hogy alulról szigeteljen. Ha még befér, akkor egy pokrócot is érdemes hozni, a sátor aljára leteríteni, vagy amikor kint ültök többen, akkor is jó szolgálatot tesz. Lehet már kapni ilyen picire összehajtható cuccokat, egy ilyet érdemes elhozni.

A tábori kellékekről szólván, elengedhetetlen a zseblámpa. NEM MOBILLAL VILÁGÍTUNK, MERT NEM A SOUND-ON VAGYUNK! Terepi kutató szakemberek leszünk (reméljük), szóval rendes lámpa kell, a legjobb a fejlámpa, de ha az nincs, akkor jó bármilyen lámpa. Hozzál hozzá tartalék elemeket! Mivel környezettudatosak vagyunk, az újratölthető elemet részesítsük előnyben. Ami kell még az egy kanálgép. Ezen van sörnyitó meg konzervnyitó is, ezért hasznos. Ha nincs ilyened, akkor hozz külön mindenből. DUGÓHUZÓ! Mivel nagyon sok bort fogunk inni, ezért nagyon kell! Fém bögre, fém tányér szintén okosság, ha van nálad.

Tisztálkodó szerek: törölköző (ha befér, akkor kettő, egy kisebb és egy nagyobb) és a szokásos kenceficéid, de csak a legfontosabbat hozd. Elég egy tusfürdő meg egy sampon, nem castingra megyünk. Akinek nagyobb a haja, a kis tükör meg a fésű végülis belefér. WC-papír mindenképpen legyen és zsebkendő is.

Egészségügyi csomag: lidokain, morfium, látnokzsálya kell. Sugárzó vegyi anyagok sem ártanak, Geiger számláló, cián kapszula stb., sose lehet tudni. Viccet félretéve, mindenképpen legyen nálad fájdalomcsillapító és lázcsillapító, kalcium (rovarcsípések miatt), ha valamire allergiás vagy, akkor a gyógyszered, sebtapasz, esetleg sportkrém a rándulások, ficamok miatt, mivel sokat fogunk túrázni. Ha nyugtatót hozol, hogy ráigyál, az dislike!

De minden közül a legfontosabb! HANGSZER! Amit be tudsz rakni, bár hozhatsz szaxofont vagy csellót is. Kuksizd csak meg ezt a képet!

Étkezés: Reggeli és vacsora lesz, ez lányoknak általában elég, az éhesebb fiúknak érdemes hozni otthonról konzerveket, hogy ne ott kelljen venni. Az útra meg odafelé csomagolni szendvicseket. Másfelől alapvetően alkohollal táplálkozunk, ezért ha van jóféle házi pálinkád, akkor az isten szerelmére, pakold vele tele a táskád!!!

A fölösleges elektronikai cuccokat hagyd otthon, esetleg a GPS belefér, az hasznos lehet. Már a mobil is bőven sok. A természetbe megyünk a világtól távol és pont ettől jó és szép. Itt le tudunk nyugodni és el tudunk gondolkodni az élet nagy dolgairól, nem kell a zaj, meg az állandó rezgés. Keresd a harmóniát a természettel, persze este lehet - mit lehet, egyenesen kell! - bulizni, de itt nem az a lényeg, hogy online-ok legyünk, hanem, hogy a város zaját magunk mögött hagyjuk. Ez alól egy kivétel van! Kamera, fényképezőgép, az viszont ezerrel, mert minél több van képből meg videóból, annál jobb. Ez lesz életetek egyik legnagyobb bulija, szóval nincs az a mennyiségű anyag, ami elég lenne a dokumentálásra!

Programok: Lesznek vetélkedők, túrák napközben. Nem vészesek, szóval nem fogunk nagy távolságokat megtenni a néhány kilométertől 20 km-ig terjedően kell saccolni, de több esetben választhattok is a programok között. A vetélkedős túra a falu környéken fog zajlani. A választható túrák között nagyjából az alábbiak szoktak lenni: Szádelői-völgy túra, Kassa (városnézés), Rudabánya, Miskolctapolca (fürdőzés), Rakacai víztározó, Esztramos túra és még randomszerűen is szervezhetnek a felsőbbévesek túrákat.

A vetélkedőről is írnék, hogy eloszlassam a horror történeteket. Nos, kezdeném azzal, hogy a táborban semmi nem kötelező, és a feladatok sok más tábortól eltérően nem szívatósak. Mondhatnám, hogy elég szoftos, de akinek ez is sok, annak nem kell megcsinálni még ezt sem. Tapasztalataim szerint ilyenekből nem szokott probléma lenni. Ha jó a csapat, akkor a kezdeti mimózaság után úgy is jó kedvvel veti bele magát mindenki a mókába, és egy igazi zenetábor lesz Bódvarákón! Ezért olyan fontos, hogy hozzál hangszereket, mint már írtam.

A gólyatábor életetek egyik legjobb bulija lehet, ezt többedszer írom, de nem lehet elégszer, ez a belépő az egyetemre, ez az, amire mindig emlékezni fogsz, és itt ismered meg az évfolyamtársaidat is. Nem lehet kihagyni, mert ez csak egyszer van az életben. Ezért fontos, hogy felkészülten gyere, hogy semmi gikszer ne történhessen, hogy mindenben a legjobb élményeid legyenek.

Összefoglalva még egyszer, amik a legfontosabbak:

- Kétrétegű, vízálló sátor, ha ez nincs, akkor fólia pluszban

- Meleg hálózsák, vagy két nyári zsák + polifoam

- Meleg ruha

- Fürdőruha

- Esőkabát

- Bakancs

- Elemlámpa

- Egészségügyi csomag

- Evőeszközök

- Fényképezőgép

- Hangszerek

 

Oldalak ahol tájékozódhatsz, ha még nem táboroztál, túráztál:

https://www.fsz.bme.hu/mtsz/szakmai/szabaly.htm

https://www.tuleles.hu/