2010

Jubileumi Bódvarákó


Hagyomány, hangulat, negyedszázad, jubileum, természet, nomád, tábortűzi dalok, óriási, fékezhetetlen buli, leírhatatlan élmény. Előzetes kutakodásaim, a táborról fellelhető információmorzsák, és a meghívó alapján a fenti szavakkal leírható kép alakult ki bennem a Bódvarákói Geo-Bio Gólyatáborról. Aztán augusztus 21. és 27. között ez csak megerősödött. A kép kitisztult, saját élményekkel töltődött fel, de a végeredmény: elmesélhetetlen. Aki nem élte át még soha, annak úgysem tudnám visszaadni. Aki pedig ott volt, tudja, miről van szó...


Már maga a leutazás kuriózum, a gólyák, mentorok, és random felsőbbévesek sajátos egyvelege több órán és többszáz kilométeren át, hogy utána Bódvaszilas kedves kis állomásán az ember arcába tolják az egy napja erre váró, válogatott rákói harcosokból álló felsőbbévesek és szervezők az ismeretlen eredetű (jobb is talán, ha nem tudjuk...) welcome-drinket. Aztán maga a tábor, a semmi közepén, hegyek közé zárva, sátrakban, fabudikkal és – zuhanyzókkal, egy hatalmas partisátorral, és olyan naplementékkel és – felkeltékkel, amilyet álmodni sem lehet.


A körítés tehát nagyon ott van. De mi a helyzet a programokkal? Gyors csapatba osztás, a reigsztrációkor már meg is kapjuk a csapatpólókat, majd csapvezeink és mentoraink vesznek kezelésbe. A lánctalpas vetélkedő kicsit nyögvenyelős, de az akadályverseny igazi buli, és a végén már nem is számít, hogy az ember Egyszerűen Zöld, Piros, ahol csak a tanga számít, vagy netán Ánusztörpe, a lényeg, hogy rákói gólyák vagyunk, és nagyon jól érezzük magunkat! A szakos programokon választ kapunk kérdéseinkre, a kirándulások pedig tartalmasak. És még azt is elnézzük, hogy egyik este elfogy a lecsó, mert a vacsi amúgy egész finom, másrészt pedig a szervezők és büfések mosolygós, mindenre elszánt arca, amikor háromnapos nemalvás utáni bőröndök lógnak a szemük alatt, mégis hajnal négykor is értünk pörögnek, mindenért kárpótol.


Egy biztos: életem első, de biztosan nem az utolsó geo-bio gólyatábora volt, mert augusztus utolsó hetében egy életre „bebódvarákóztam”!

 


Az Ismeretlen Gólya

 

Félévfolyam:   41

Szám:   1